4 tips voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering

4 tips voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering Leave a comment

4 tips voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering

En hoe je ervoor kunt zorgen dat je hulpmiddelen voor algemeen dagelijks gebruik óók vergoed krijgt!

We naderen het einde van het jaar. Heb jij je zorgverzekering al onder de loep genomen? Geen zorgen, er is nog tijd. Wij geven tips over de aanpak én over waar je op kunt letten als je gebruik maakt (of gaat maken) van hulpmiddelen.Wij weten dat er verzekeringen bestaan die, net als wij, een ergonomische leefstijl hoog in het vaandel hebben staan. En daarom in veel gevallen (een deel van) de kosten vergoeden voor hulpmiddelen voor algemeen gebruik, zoals wandbeugels, kookgerei of producten voor zelfverzorging of het uitvoeren van huishoudelijke taken. Veel mensen weten dit niet. Lees onze tips (en de uitleg over waar je op moet letten als je hulpmiddelen voor algemeen dagelijks gebruik wilt meeverzekeren), sluit een verzekering af die bij je past en profiteer maximaal van vergoeding waar je recht op hebt!

1. Kijk vooruit

We hebben geen glazen bol, maar je kunt voor jezelf in veel gevallen wel inschatten welke (en hoeveel) zorg je nodig hebt. Vraag jezelf af hoe het lichamelijk en geestelijk met je gesteld is. Waar maak je momenteel gebruik van qua zorg? Denk aan diensten zoals fysiotherapie en ergotherapie, maar ook aan producten als een bril, gehoorondersteuning of hulpmiddelen voor algemeen dagelijks gebruik. Zijn er factoren die hier invloed op hebben volgend jaar? En heb je er dan meer of minder van nodig? Het is reëel om ook naar veranderingen in je omgeving te kijken. Die kunnen een weerslag op jouw situatie hebben. Volg je therapie? Dan kun je ook via je therapeut vragen om mee te denken!

2. Creëer overzicht

Maak een lijstje met wat je denkt nodig te hebben aan de hand van stap 1. Met een lijstje is nog niets in beton gegoten maar overzicht creëert wel rust en geeft je houvast bij je vergelijking. Als je begint aan stap 3 komt die lijst goed van pas, want dan kun je gericht focus aanbrengen.

3. Vergelijk

Heel veel verzekeringen bieden dezelfde diensten aan, maar toch zijn ze uniek. Aan de hand van je eigen lijst kun je zelf bepalen waar de accenten moeten liggen. Dit kan aanzienlijk schelen in kosten. Je wilt een verzekering afsluiten die jou optimaal tegemoet komt in jouw behoeften.

4. Regel het

Hak na je vergelijking een knoop door en sluit je nieuwe verzekering af. Overstappen kan spannend voelen, maar het is veel spannender als je niet weet waar je aan toe bent omdat je je niet verdiept hebt in je (nieuwe) situatie. Zo voorkom je verrassingen en vooral onnodige kosten die een andere verzekering wel gewoon gedekt had.

Specifiek over de hulpmiddelen voor algemeen dagelijks gebruik*: wist je dat er verzekeringen zijn die voor dit soort producten tot maar liefst 500 euro vergoeden? Dit zijn hulpmiddelen die gebruikt worden om reguliere handelingen te ondersteunen/ verlichten of weer mogelijk te maken. Velen komen daar, zonder dat ze het weten of regelen, voor in aanmerking. Dat is echt een gemiste kans.

Wil je hulpmiddelen vergoed krijgen? Houd hier dan rekening mee:

  • Dit soort hulpmiddelen worden meestal vergoed via de aanvullende verzekering, de hoogte van de vergoeding hangt af van de aanvullende verzekering die je afsluit. Op websites van zorgverzekeraars vind je onder het kopje ‘vergoedingen’ óf en welke specifieke hulpmiddelen vergoed worden. Je kunt de verzekering ook telefonisch deze vraag stellen. Zoek bij het kopje ‘vergoedingen’ dan eens op ‘ADL-hulpmiddel’, hier staat vaak een lijst van hulpmiddelen die hier onder vallen.
  • Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor het hulpmiddel, dien je het product aan te schaffen op advies van een ergotherapeut*. De ergotherapeut kijkt vooraf samen met jou of het product gedurende minimaal 6 maanden van noodzakelijk belang is. Dit is vaak het geval bij mensen met klachten aan gewrichten of neurologische aandoeningen. De verzekering vindt de noodzakelijkheid een belangrijke factor.

Wij raden je aan om je verzekering goed te bekijken en om je op tijd te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn. Heb je vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op via info@mijnleefgemak.nlof de chat via onze website. Wij denken graag met je mee om je verder te helpen!

* De formele term ‘ADL’ luidt: hulpmiddelenvoor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen

*Iedereen die verzekerd is heeft per jaar recht op 10 uur ergotherapie. Een ergotherapeut kan je goed adviseren over de noodzakelijkheid van een hulpmiddel en voorkomt dat stevigere hulpmiddelen ingezet moeten worden op de lange termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *