Hulpmiddelen, nog steeds een taboe? Leave a comment

Hulpmiddelen, nog steeds een taboe?

Al gebruiken we ze allemaal continue, van bestek om te kunnen eten, een riem om je broek niet op je enkels te laten vallen. Ze maken je leven comfortabel en makkelijker. Zo vinden we de meeste hulpmiddelen in het dagelijks leven heel normaal. 

Maar is een hulpmiddel nodig omdat het ingezet moet worden wegens ziekte, ouderdom of door een andere beperking, willen de meeste mensen hier toch niet aan toegeven. Sommigen zijn zelfs bang om bekeken of uitgelachen te worden. 

Iedereen gebruikt gewoon bestek, maar is het gewone standaard bestek wel zo goed voor onze handen en vingers? Of zou beter iedereen met een verdikt of verzwaard bestek kunnen eten? Hier kunnen vele discussies over gevoerd worden. 

Het is erg teleurstellend dat deze hulpmiddelen al snel als een taboe worden gezien. Dit maakt het voor mensen die afhankelijk zijn van deze hulpmiddelen niet makkelijker om deze aanpassingen te accepteren. 

Hulpmiddelen kunnen niet alleen helpen om activiteiten, pijnloos of met minder klachten uit te voeren. Ook kunnen ze preventief veel klachten voorkomen. 

Een aantal hulpmiddelen die preventief voor alle mensen goed zouden zijn, zijn bijvoorbeeld: de gehoekte kaasschaaf, verdikte dunschillers, een zelfopenende keukenschaar, openers voor flessen en potten en een goed en adequaat hoofdkussen of lendesteun. 

Door meer informatie te verstrekken over welke hulpmiddelen er zijn en hoe deze het leven kunnen vergemakkelijken probeert Leefgemak een steentje bij te dragen aan het normaliseren van hulpmiddelen-gebruik. Hopende dat er uiteindelijk een tijd komt dat het gebruiken van aanpassingen en ergonomische hulpmiddelen ook preventief geen taboe meer is!

 

Rick Loneus
Ergotherapeut | handtherapeut | adviseur ADL hulpmiddelen
Eigenaar Leefgemak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *